Kohvifestivalil näeb, kes on need reaalsed inimesed, kes on selle kohvi taga. Kust oad tulevad, kes on nende kasvataja, räägivad Piret Ilves ja Kennet Sarv. (HEIKO KRUUSI)

Kultuurikatlas podiseb sel nädalavahetusel kohv – seal peetakse teist korda kohviüritust Tallinn Coffee Festival.

Festivali korraldamise taga on kaks noort ja tegusat inimest – Kennet Sarv OÜ Profexpo Tallinna toidumessi korraldusmeeskonnast ja tema kaasa moedisainer Piret Ilves.

Mullu läks neil edukalt: esimest korda toimunud üritust külastas üle 3000 inimese. „Kultuurikatla omad ütlesid, et neil läks mitu päeva, enne kui kohvilõhn välja läks,“ lisavad Kennet ja Piret naerdes.

Hingega inimesed kohvi taga

„Kohvi valdkond on väga põnev,“ vastab Kennet küsimusele, millest ta sai inspiratsiooni kohvifestivali korraldamiseks. „See valdkond elab täiega, on loominguline,“ ütleb ta ja toob hea näitena esile sellesama koha, kus meie jutuajamine toimub – restorani Sfäär, kus tegutseb ka väike Kokomo kohviröstikoda.

„Kõik on hingega asja kallal,“ ütleb Piret. „Tõelised fanaatikud. Selliste põnevate inimestega on rõõm koos teha ja iga kohvi taga on oma lugu. Kohvifestivalil näeb, kes on need reaalsed inimesed, kes on selle kohvi taga. Kust oad tulevad, kes on nende kasvataja,“ täiendab Kennet. „Iga lüli väärtustatakse,“ lisab Piret. Ja peale selle on kohvimaailm väga mänguline, leiavad nad. „Pidevalt leiutatakse uusi asju ja see ongi selle valdkonna fun,“ märgib Kennet. „Kohv päikesekuivatatud tomati maitsega – see oli minu eelmise aasta kõige suurem üllatus,“ ütleb Piret. Nädala eest käisid nad Helsingis kohvifestivalil ja leidsid sealt kohvi, mille jaoks oli rohelisi ube enne röstimist punases veinis seista lastud. Põnevaid kohvileide jagub ka Kultuurikatlasse. Ja lisaks toimuvad üritusel vaatemängulised võistlused (loe lisa kõrvalloost).

Tegelikult on Kennet varem telefonitsi tunnistanud, et tema ise kohvi ei joo. „Ma olen sihuke kohvitrimpaja,“ tõdeb ta. „No ikka peaaegu jood juba,“ arvab Piret. „Mina joon hästi palju ja mulle väga kohv meeldib. Kui Kennetil tuli mõte korraldada kohvifestival, olin kohe kahe käega poolt, sest see on nii põnev maailm,“ kinnitab Piret. Kennet lisab, et varem ei joonud ta kohvi lihtsalt sel põhjusel, et polnud harjumust. „Ma olen kogu aeg teed joonud,“ tõdeb ta ning meenutab lapsepõlvest vanaema vaarikavarreteed, mis oli eriliselt hea, samuti hindab ta puuviljateed. Piret aga on veendunud kohvisõber, kes armastab head cappuccino’t.

Kohvifestivali korraldamisel löövad kaasa mõlemad, kuigi suurema töö teeb Kennet. „Mina olen selline loov kaasamõtleja. Annan nõu, mida veel lisaks võiks teha. Aga suurema töö teeb ikka tema, see on tema projekt,“ ütleb Piret. „Piret on mul tubli taustajõud,“ tunnustab Kennet.

Eeskuju vanematelt

Piret ise tegutseb muidu hoopis teises vallas – ta on moekunstnik, kes on tuntud oma minimalistliku ja naiseliku käekirja poolest ja kel on Tallinna vanalinnas 2009. aastast oma moemaja. Ta teadis juba varasest noorusest, et tahab saada moekunstnikuks. Ühtki teist valikut pähe ei tulnud, aga just see valik osutuski õigeks. Eks rätsepast ema mängis samuti oma rolli.

„Minu puhul on hästi tähtis, et kõik materjalid oleksid ihusõbralikud, et toode oleks hästi funktsionaalne – et ei oleks lihtsalt üks ilus kleit, vaid on üks kleit, millega võib käia väga paljudes kohtades. Trende ma rõivaste juures ei järgigi,“ ütleb Piret. Lisaks võitis ta mõne aasta eest Eesti mainekaima moeauhinna Kuldnõela. Piret sõnab, et selline kiitus, eriti see, mis tuleb professionaalidelt, on hästi tore, kuid kuna sellest on mitu aastat möödas, võib nüüd juba hakata uut Kuldnõela püüdma. „See ei aegu,“ ütleb Kennet vahele. „Ei aegu õnneks jah,“ kinnitab Piret naerdes.

Ent Kennetile on suureks eeskujuks isa Tiit Sarv, kes on juba 25 aastat korraldanud Tallinna toidumessi ja viimased neli aastat on korraldusmeeskonnas kaasa löönud ka Kennet, ehkki asja juures on ta olnud algusest peale, esimestest messidest saati. „Isa on mulle absoluutselt suur eeskuju. Samamoodi ema. Mõlemad on olnud väga-väga töökad, hästi targad, intelligentsed inimesed, väga head eeskujud. Ma jagan neidsamu väärtusi,“ kinnitab Kennet.

Elukool baarmenina

Aga õpingute ajal töötas Kennet baarmenina restoranis Pegasus, kus teda juhendasid ja suunasid Michael Bhoola ja Mart Tomson. „Hindamatu kogemus,“ ütleb ta. „Mulle väga meeldis nende juures töötada, sealt sain väga hea kooli. Need kogemused aitavad mul toidumessi ja kohvifestivali korraldamisel seda valdkonda paremini mõista,“ tõdeb Kennet.

Kogu maailmas restorane pidanud Bhoola unustamatud mõtteterad on Kennetil praegugi hästi meeles. „Michaeli klassikaline lause oli: kui restoran läheb põlema, ärge helistage mulle, vaid tuletõrjesse. Hea nali, aga tegelikult tõesti ei pea kogu aeg omanikule helistama ja küsima, mida nüüd tegema peab,“ nendib Kennet. Ta räägib, et tegi restoranis paljusid töid: algul oli baarmen, siis vahetuse vanem, siis tegeles turunduse ja müügiga, ainult köögis ei käinud.

„Tundub tõesti, et lisaks vanematele on see Kennetile tugeva jälje jätnud,“ märgib Piret ning lisab muiates, et sealsed lood ja mõtteterad on tal endal ka juba nii selged, nagu oleks ise selle koolituse läbinud. „Aga õiged inimesed peavad olema, kindlasti juhendaja peab noort inimest õigesti suunama,“ täiendab Kennet. „Isegi vahest mõtlen, et võiks veel baaris tööd teha mingi laupäeva õhtul, see on fun, tohutu fun,“ kinnitab ta.

0 kommentaari

Kontakt

Telefon +372 614 4181
linnaleht@linnaleht.ee

Linnaleht sotsiaalmeedias