Värsked Tallinna uudised

Eestis on kama ja Tallinnas kilu 

Ants Vill, ants.vill@linnaleht.ee, 13. oktoober 2016, 17:39
Eesti toidu muuseum asub Masina 20, kunagises tuletõrjehoones.Foto: Heiko Kruusi
Vastasutatud eesti toidu muuseumil täitub neil päevil esimene külalistekuu, esimene väljapanek on Tallinna kilust.

Esimene näitus muuseumis on "Kilulinn Tallinn".Foto: Heiko Kruusi

Tallinna juba Revalist saadik kilulinnaks kutsumisel on kindel põhjus, selles saab veenduda muuseumi esimese väljapanekuga „Kilulinn Tallinn” tutvudes, kus näha plekist kilukarpe ja kilumannerguid kilulinna siluetiga nii 1920. aastatest kui ka sajandi tagant. „Tallinna kilud” oli ainus Eesti eksporttoidu kaubamärk, ehkki me ise mäletame, et Eestit on ikka nimetatud kartulivabariigiks. Kilu tegi juba tsaariajal ilmakuulsaks eriline kilurohu retsept, mis teenis tillukesele kalale kuldmedaleid. Võib öelda, et toidul on kuvandi kujundamisel märgiline roll.

Eesti toidu muuseumi eestvedaja Siiri Lehtmets kilulinna panoraami taustal kilu kohta käiva infotahvliga.Foto: Heiko Kruusi

„Kiluvürts ongi kõige alus, siin meie juures saab selle kokkusegamist vana retsepti järgi proovida,” näitab muuseumit pidava asutuse Eesti Toidu Muuseum MTÜ ja sellega tihedalt seotus äriühingu Kama ja kilu OÜ juhatuse liige Siiri Lehtmets, kes tutvustab muuseumi lugu ja rahvustoitudega peetavaid plaane.

Õige kiluvürtsi tegemiseks on vaja 13 maitseainet, osa neist üsna eksootilised. Foto: Heiko Kruusi

Õigesti lõhnava kilurohu koostises on lõhnapipar, must pipar, rosmariin, ingver, majoraan, kardemon, koriander, nelk, muskaat, kaneel, vanillisuhkur, valge pipar ja sandlipuu jahu.

Silme eest peidus

Eesti toidu muuseum asub Masina 20, kunagises tuletõrjehoones.Foto: Heiko Kruusi

Muuseum iseenesest on kaunis, enam kui sajandivanuses torniga juugendmajas, mille olemasolust enamik tallinlastest midagi ei tea. Maja, endine tselluloosivabriku tuletõrjehoone asub Masina 20. Tänav lahutab Sossi mäe nõlva mööda üles ronivat tselluloosikombinaadi kvartalit sellest linna poole jäävast Liviko kvartalist. Maja paistab ainult neile, kes Tartu maanteelt Kaitseväe peastaabi poole sisse keeravad. Või bussijaama poolt mööda Lastekodu tänavat haigekassast mööda kulgevad. Asukoht on oluline, sest uue muuseumi ülesleidmine ei peaks olema omaette mõistatus.

Maja on kena, siinsamas on sama esikut jagamas ka Siidrimaja, tilluke kauplus, kus Eesti õunajoogid on kõrvuti kuulsate välismaa markidega. Muuseumi enda läbi kahe korruse ulatuvad heledad ruumid olid alles hiljuti üha kasvava Taxify käsutuses.

Eesti maitsev märk

„Muuseumi asutamisel on kaks eesmärki: tutvustada nii eestlastele kui ka muulastele eesti köögi parimaid külgi ning ühtlasi õpetada töötubades neid roogi ise tegema. Samuti tutvustada Eesti maakondade n-ö firmaroogi ja Eesti firmade toodetud rahvuslikke toiduaineid, moose, mett, siirupeid, äädikaid, kõike, mis on siin toodetud ning eesti köögiga kokku läheb,” räägib Lehtmets. Ettevõtmine on täielikult eraalgatus.

Muuseumis on hulk sõjaeelset näitlikku agitatsiooni, eelkõige kala kasulikkuse kohta.Foto: Heiko Kruusi

Kiluga on nad juba alustanud, kama on järgmine – juba on kohal esimesed partiid eri tootjate valmistatud erilisi kamasegusid, mis sobivad ka moodsama maitsega inimestele. Aga muidu on kõik üsna algjärgus, järgmise väljapaneku jaoks on asutud koguma Eestis eesti köögi kohta ilmunud kokaraamatuid. Tulekul on fotonäitus eesti roogadest. Plaanis on Eesti Wabariigi aegsete restoranide väljapanek: menüüd, road, kes olid kokad jne.

Veel üks kalaplakat.Foto: Heiko Kruusi

„Meil on siht, et jõuame usina tegevusega poole aastaga nii kaugele, et meid külastaks praeguste harvade huviliste asemel päevas kuuekümne inimese kandis,” räägib Lehtmets.

Muuseumis saab kilukarpidega trips-traps-trulli mängida.Foto: Heiko Kruusi

Hiljuti oli elava muusika üritus koos naabritega ‒ „Džäss ja siider”.

„Järgmine suurem ettevõtmine on 18. novembril, Läti iseseisvuspäeval, kus hakkame lätlastega kilusõda pidama. Tulla on lubanud Läti kultuuriseltsi esinaine ja Rohke Debelakk lubanud rääkida anekdoote lätlastest.” heidab Lehtmets pilgu lähemasse tulevikku.

TOIMETAJA

+372 5199 3733
linnaleht@linnaleht.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtuleht.ee