Mitme taimetoidu kokaraamatu autor Sandra Vungi naudib suvel kõike, mida Eesti loodus pakub. (Aldo Luud)

Kas taimetoit saab olla maitsev? Kas on võimalik grillida täiesti lihavabalt? Jah, kinnitab Lõuna-Eestist pärit toidublogija ja staažikas vegan Sandra Vungi. Tema sulest on ilmunud mitu kokaraamatut, mis annavad inspiratsioon ja näpunäiteid, kuidas hõrke taimseid roogasid valmistada.

Sandra, taimetoitlus on elustiil – millal ja kuidas sina selleni jõudsid?

Jõudsin selleni aastal 2007. Kuna ma olen terve elu väga austanud ja armastanud loomi, siis ühel hetkel sain aru, kuidas liha minu taldrikule jõuab. Viimase tõuke andis video, mis oli filmitud tapamajas. Nutsin filmivaatamise ajal ja pärast seda ma polegi enam liha söönud. Ma ei taha oma rahakotiga seda verist tööstust toetada. Eriti nüüdsel ajal, kui saab väga hästi elada ka selleta.

Vegan versus taimetoit – kas need on eri asjad?

See oleneb. Eesti keeles saan enda kohta öelda, et olen nii taimetoitlane kui ka vegan. Inglise keeles tähendab vegan taimetoitlast, kes ei tarbi ei liha ega ka muid loomseid tooteid nagu muna ja piim. Samuti ei osta veganid nahka, villa, siidi ega loomadel testituid tooteid. Eestis võib taimetoitlane tähendada nii veganit kui ka inimest, kes näiteks ei söö liha, muud loomset aga küll.

Kuidas suhtuvad sinu elustiili lähedased?

Mõistvalt ja toetavalt. Eks ma olen juba kaua aega vegan olnud ka – 10 aastat, et ei teki enam küsimustki. Eriti seetõttu, kuna olen terve selle aja väga mitmekesiselt toitunud.

Kuidas sünnivad retseptid, kuidas ammutad uusi ideid?

Minu retseptid sünnivad mitmel moel. Näiteks käisin sõbral külas ja ta valmistas mõne toidu, mis mind inspireeris. Või oli mul kellegagi jutuajamine mingist toiduainest või toidust. Või nägin hoopis filmis rooga, mis suure isu peale ajas ja millest tahan luua oma versiooni. Samuti inspireerivad mind lapsepõlvemaitsed ja -mälestused ning minu enda varasemad kokkamiskogemused. Tihti tean juba ette, mis toiduained millega kokku sobivad ja uus retsept ongi sündinud! Siis ostan vajalikud koostisosad ja asun tegutsema. Panen kõik täpselt kirja ning kui maitstes tulemusega rahule jään, hakkan toitu pildistama. Seegi on omaette protsess. Oluline on hea valgus (kasutan alati päevavalgust), head nurgad, dekoratsioonid jne. Kõige tähtsam on see, et toit jääks isuäratav ja arusaadav.

Pärast seda töötlen fotosid arvutis. Panen retseptid nii eesti- kui ka inglise keeles kirja ning laen oma mõlemasse blogisse üles. Seejärel hakkan uut postitust sotsiaalmeedias reklaamima. Olen aastatega muutunud oma töö puhul järjest kriitilisemaks ning lehele ülespandud retsept peab olema ikka väga hea.

Millist nõu annaksid algajale veganile – mida silmas pidada, millest alustada?

Soovitan näiteks võtta ette oma vanad lemmikroad ja proovida muuta need taimseks. Mõne jaoks võib selline üleminek olla küllaltki kerge. Koorepastas asendad lehmapiimast tehtud koore kaerakoore- või sojakoorega või hoopis kookospiimaga. Bolognese kastet teed hakkliha asemel hakksojaga. Kotletid valmistad ubadest ja köögiviljadest. Omleti saad teha kikerhernejahust. Kõik need retseptid on minu retseptilehtedel üleval. Kui tunned, et vajad rohkem toetust, otsi mõni teadlik vegan, kellelt saaksid nõu küsida.

Suvi on käes! Räägime natuke grillimisest. Paljudel kipub olema eelarvamus, et lihata söök ei saa olla maitsev ega toitev. Ja grill ilma lihata ei ole üldse mingi grill. Kas lükkad selle ümber?

Saan täitsa aru, et inimene, kes on harjunud iga toidukorraga liha sööma, mõtleb, et kui seda tükki seal taldrikul nüüd enam pole, siis ei jäägi midagi alles. Taimetoitlus ei ole lihtsalt liha taldrikult ära võtmine, vaid selle asendamine taimse valgurikka alternatiiviga. Kuna olen kokk, peab alternatiiv olema väga maitsev. Kõige parem viis müüt ümber lükata on ise kätte võtta ja lihtsalt proovida mõnda head taimset retsepti.

Kas on olemas taimetoidu grilliretsepte, mis petavad ära ka kõige suurema lihafänni?

Kindlasti sojašašlõkk, mis on minu lemmik. Selleks tuleb osta kuivatatud sojakotlette (mis on müügil näiteks Prismas ja Coopi poodides) ja keeta neid 10 minutit. Seejärel loputada hoolikalt külma veega ja pigistada igast kotletist vesi välja. Nüüd võib kotlette marineerida nagu ikka. Minu marinaadid koosnevad tavaliselt kõigest, mis kätte satub. Kindlasti on seal kõvasti sibulaviile, oliiviõli, õunaäädikat, suhkrut, tomatipastat, soola, sojakastet ja kuhjaga ürte ja vürtse (sobivad nii kuivatatud kui ka värsked). Marinaad peab jääma üsnagi soolakas ja maitsekas, sest kotletid on alguses täiesti magedad.

Lisaks olen grillinud seitani steike, mis on nisugluteenisteigid, valmistan neid spetsiaalsest gluteenijahust. Küll soovitan steigid enne pannil kergelt üle praadida ja piisava hulga sojakastmega maitsestada. Ja kui eriti lihtsat teed minna, siis on praegu poodides (eriti Prismas) saadaval külluslikult taimseid lihaalternatiive (valmis kotlette, grillvorste, viinereid jne).

Kas Eestis on veganile vajalik tooraine hästi kättesaadav?

On küll! Isegi maal elades. Prisma on muidugi minu lemmikpood. Kui linna satun, varun alati Prismast taimseid juuste, vorste, koort, kotlette, jäätist jne. Aga ka valmistoodeteta saab väga maitsvalt ja soodsalt söönuks.

Kas külastad Eestis eri söögikohti ning kuidas neid hindad?

Üks vähene luksus, mida endale luban, on väljas söömine. Kui ise iga päev nii palju kokata, siis on vahel hea süüa teiste tehtud toitu. Minu lemmikkohad Tartus on Aparaat ja Hot Pot. Pahupidi kohvik pakub ka gluteenivabasid vegantoite. Muidu ei olnud Tartus ühtegi head toidukohta, kust sellist toitu saaks, kuid nüüd on neid nii palju, et annab valida! Viljandis on suurepärane toidukoht Amrita, mis pakub imelisi värskeid pitsasid veganjuustuga pluss veel igasuguseid maitsvaid toite. Tallinnas on samuti mitu toredat kohta. Tokumarus saab maailma parimat vegan-ramen’it ja sušit, veganrestoran V-s on aga kogu menüü veganile sobiv ja maitsev.

Millised on suvised puhkuseplaanid?

Tahaksin väga oma kodu lähedal männimetsas jooksutiire teha, pärast seda sooja järve ujuma hüpata ja õhtusöögiks kukeseeni korjata. Paar aastat tagasi seadsin endale eesmärgi, et suvi peab tulema nagu lapsepõlves – lõbus ja rohke puhkusega. Tookord õnnestus see väga hästi, seega püüan sama korrata ka tänavu. Kuna olen tohutu ujumisfänn, siis tahan kindlasti võimalikult palju ujuda ja üleüldse nautida kõike, mida pakub suvine Eesti loodus. Kindlasti on siin oma osa suurepärastel värsketel andidel, mis tulevad ema aiast. Suvi viib mind ka Monacosse ja võib-olla Tšehhi, aga kõige rohkem aega veedan ikkagi meie võrratus Lõuna-Eestis!

Kas Eesti on elamiseks ja puhkamiseks hea paik?

Eesti on suurepärane. Ma tõesti armastan oma kodumaad, siin on väga hea elada ja puhata. Olen tänulik, et sündisin just Eestis. Kõik võimalused on olemas, et ennast teostada ja mõnusalt elada. Tuleb vaid osata neid näha ja nende nimel töötada. Eriti meeldib mulle olla maal, sest olen terve elu olnud maatüdruk ja elan praegugi metsa sees.

Milliseid kohti soovitaksid külastada?

Kuna olen pärit lõunast, siis ei saa soovitamata jätta Lõuna-Eestit. Praegu elan Valgamaal ja see sobib oma metsade ja vähese asustusega mulle väga hästi. Linnadest on minu lemmikud Tartu ja Otepää. Tartu on piisavalt suur ja piisavalt väike ning ääretult ilus linn, kus leidub kõike. Otepää on lihtsalt väga südamelähedane, kuna sealt on pärit minu kallim ja olen selle linnaga tihedalt seotud. Valgamaal on ka ägedaid matkaradasid, mida tasub külastada.

Kas ja millal võime poelettidel kohata sinu uut retseptiraamatut?

Kirjutan praegu uhiuut ingliskeelset kokaraamatut, mille loodan pärast ilmutada ka eestikeelsena. Loodetavasti juhtub see tuleval aastal.

---

Isikupärane taimetoidukokk

Sandra Vungi retsepte leiab veebilehelt taimetoit.ee (ingliskeelsena vegansandra.com).

Youtube’ist võib vaadata tema ingliskeelseid videoid, kus ta õpetab vaatajaid oma lemmiktoite valmistama.

Sandra Vungi ingliskeelne kokaraamat „Vegan Dinner Party” on saadaval Amazoni veebipoes.

Intervjuu ilmus reisijuhis „Puhkus Eestis”

29 kommentaari

M
mmm  /   18:41, 21. juuni 2017
Selle kohta on sobilik järgnev video
https://www.youtube.com/watch?v=GXhJPey3i_A
?
???  /   18:52, 21. juuni 2017
Külmaks ei jäta, aga nälga kindlasti
T
Tegelikult kurb lugu  /   19:03, 21. juuni 2017
Taimetoitlased võivad küll pildi tegemise ajaks manada ette baiamäärikan naeratuse, kuid muidu on nad jube kibestunud tegelased.
Tean mitut noort, kena elurõõmsat naist, kel peas plõks käis ja nad veganiteks pöörasid.
Tulemus oli see, et paari aasta pärast oli neist saanud salkus ja sorakil tigedad vanamutid, kes kõikide peale sisisemisega kaotasid kogu oma sõpraderingi ja liitusid kõikvõimalike radikaalsete liikumistega.
Tean ka ühte meeskodanikku, kes ise ei jõua nüüd enam midagi teha, kuid selleks on tal pere, kes taimetoitlase eest kõik rasked tööd ära teeb. Teiste suhtes hakkas ta ka vaenulikuks.
K
Kas  /   19:15, 21. juuni 2017
olete midagi kuulnud maailma juhtivteadlaste uuringute tulemustest.Ei maksa lehes jama kirjutada.Inimene ei ole mingi veis,et muru näksib.
  /   19:35, 21. juuni 2017
Tubli tüdruk.Viitsib igasugu retsepte välja mõekda.Aga sellest geenimuundatud sojajamast hoiaks küll eemale...
L
Liisu  /   19:36, 21. juuni 2017
Sandra Vungi on väga tore ja tark naine. Tean teda ise. Lisaks on ta hea näide taimetoitlasest, kes ei suru peale kellegile. See on tema valik (kuid ta on ka ainuke, keda tean). Kui varasemalt loetud kommentaarile siis kibestumus algab inimesest, mitte, et sa vegan või taimetoitlane. Taimetoitlane ega vegan ei ole kuid kasutan ta retsepte sest ta teeb tõesti hästi süüa.
H
Heh  /   20:07, 21. juuni 2017
Nii puhta ja tervisliku toidu kohta paistab tal meigi alt ikka väga tõsine akne, eriti tema iga arvestades. Vajalike toitainete puudus?
N
Nyo  /   20:12, 21. juuni 2017
Tead paari vihast taimetoitlast ja kohe üldistad ning paned kõik ühte patta? Loogilist mõtlemist võiksid endas arendada ;)
N
Nyo  /   20:12, 21. juuni 2017
Jube tark oled ikka 😁
A
Aitäh  /   20:14, 21. juuni 2017
Üks inspireerivamaid inimesi üleüldse. Aitäh sulle Sandra! :)
N
Nyo  /   20:14, 21. juuni 2017
Aga kas keegi palus sul muru näksida? Ei! Miks end puudutatuna tunned? Sisemine vastuolu ei lase elada?
K
kunagi oli  /   20:24, 21. juuni 2017
Riia vanalinnas taimetoidurestoran Kõrvits. Hiigla head taimetoidud olid seal. Ainult taimetoidud. mitte, et ma liha ei sööks, aga võimaluse tekkides käisin seal taimetoitu söömas.
J
Juku  /   21:56, 21. juuni 2017
Tean ka tigedat ja vihast veganit, kes proovib nagu islamiusuline kõiki oma usku pöörata. Samas vaatad - ta ei ole ju selle jahu sees õnnelik.
V
Vanamees  /   22:30, 21. juuni 2017
Mind jätab küll külmaks see agitatsioon !
M
mnjah  /   23:00, 21. juuni 2017
üles kasvas ikka segatoidulisena, sellel baasil on mõnda aega hea vastu pidada. Näis, kuidas edasi hakkama saab, kui on aeg lapsed ilmale tuua ja need inimesteks kasvatada - ikka liigiomaselt segatoidul. Ja seda, kui hästi selle toitumishäirega hakkama saab nii kahekümne aasta pärast - elame-näeme. Üldiselt on nii, et loodusest targem naljalt olla ei saa ja kuna maailmas on niigi liiga palju inimesi, siis eks neid veidrusigi on omajagu, loodusel on piisav varu, et eksperimenteerida nendega.
M
memm  /   12:13, 22. juuni 2017
mind ei häiri inimeste söömisharjumused,see on iga täiskasvanud inimese enda asi,aga mind häirib pidev propaganda ja see,kui ma taimetoitlasele külla lähen,siis pean sööma ainult tema toite,aga kui ta mulle külla tuleb,siis loeb pika nimekirja ette,mida tema ei söö ja mida ma tegema pean.Ei mingit viisakust.Kui ta peaks lugu ka minu söömisharjumustest ja teeks mulle minu maitse järgi süüa,siis teeks ma ka ise taimetoitlasele hea meelega,aga nüüd hakkab see vastu ja ajab tigedaks see ülistuslaul.
K
kusti  /   18:20, 22. juuni 2017
No ei usu.
L
liha-viha  /   19:40, 22. juuni 2017
Suuremosa sarikommijatest on siin lihasööjad ja nii ebapädevad ja tigedad, et vajaksid tõsist meditsiinilist abi.
Olen kusagilt lugenud, teadlaste uuringut, kus jõuti arusaamisele, et homo sapiens algul ei söönud liha, vaid oligi ainult taimede sööja ja kui hakkasid tasahilju liha sööma kiskjate eeskujul, läksid ise ka sõjakamaks, vaenulikumaks ning tärkas vägivald, mida tõestavad ka siinsed kommid, põhimõttel;"kui sa nii ei tee nagu mina õigeks pean, siis oled jobu" ainult niipalju neil enam adu ei ole, et sari kommijad on ise kõige suuremad jobud.
D
dr. Org  /   19:42, 22. juuni 2017
asi pole maitses, inimene vajab normaalseks eksisteerimiseks liha! muidugi võid sa ka vegeteerida, aga siis sa eriti palju liikuda ei suuda ja füüsiline töö muutub võimatuks, sest taimetoidus on kalorite määr palju kordi väiksem kui lihas!
T
To memmeke  /   11:34, 23. juuni 2017
Eks iga juut kiida oma kaupa. Varsti tõmbavad lipu üles ja marsivad geipoistega ühes kolonnis.
K
kanakoib  /   13:14, 23. juuni 2017
Nagu ma aru saan, algas preili vastukus loomse vastu tapamajade videosid vaadates.
Jah, see on karm, ometi on kellegi isa või ema seal tööl, liini peal, rapib aina korjuseid. Loomad tuleks ilusti uinutada, eutanaasiaga. Kas see leevendaks veganite meeleseisundit? Kas nad kannavad kunstnahast jopesid, saapaid, kotte, käekellarihmu, ei istu kunagi loomanahale ega nahast diivanile?
Lasku käia, kui see nende südametunnistust vaigistab. Miks vill on tabu? Ega lammast villa pärast ära ei tapeta, samuti ei tapeta kana pärast munemist ära. Ja miks peab kõike - kotlette, hakkliha, grilliivärku, juustu jne - asendma? Veganid ju EI TAHA neid toite, Veganid on ikka peast porgandid.
U
Urrr  /   13:21, 27. juuni 2017
Ma söön seda mida mahetkel tahan. Kui liha ei taha siis võtan mõne puuvilja või juurika. Teinekord teisiti. Keegi ei tule mind sundima üht või teist eelistama.
Mingi loomatapmis videopeale ma küll veganiks ei hakkaks. Vaadaku nad parem videosid kus neid samu taimi mürgitatakse.
Mõni vegan on tore - ei suru oma usku peale. Elab ise ja laseb teistel elada. Mõne puhul aga on kas mõistus kannatada saanud - pidevalt vingub, et lihasööjad pahad ja veganlus see kõige õigem.
U
Urrr  /   13:23, 27. juuni 2017
Siin on üks kommentaar "Olen kusagilt lugenud, teadlaste uuringut, kus jõuti arusaamisele, et homo sapiens algul ei söönud liha". Kohe kindlasti suutsid teadlased teha kindlaks mida väga ammusel ajal keegi sõi. Kõik mis on kunagi enne meid juhtunud on pelgalt oletus. Need oletused kalduvad kord ühele - kord teisele poole. Tõde sealt otsida ei maksaks.
N
Naine32  /   12:25, 29. juuni 2017
Väga tubli neiu ja väga maitsvad toidud on tõest. Paljud temaraamatust on isegi meie igapäevamenüüs :)
J
Jänku  /   14:56, 29. juuni 2017
Nõus!
M
Mark  /   17:25, 29. juuni 2017
Siin kohal sooviks, siis teada, et miks on liha vajalik. Võin oma teadmiste põhjal öelda, et inimesena pole meil evolutsiooniga arenenud füsioloogiliselt ühtegi tunnusjoont, mis teeks meist segatoidulise. Kui oled vastuarvamusel, siis paluks siinkohal nimetada üks"trait"(tunnusjoon), mis tõestaks vastupidist.
M
mimm  /   00:21, 30. juuni 2017
Kui nii mõnigi siinsetest nn. sarikommijatest kirjutab sorakil juustega taimetoitlastest vanamuttidest või mehest kes pastakatki tõsta ei jõua siis mina tean jälle palju selliseid liha-fänne kes on raskelt ülekaalulised, lodevad, halvasti haisevad ja erinevate haiguste käes vaevlevad isikud.Ja teadmiseks et suurem enamus India ja ka osa Aasia rahvastikust on taimetoitlased ja ülla-ülla, täiesti toimivad, ei olegi maha surnud või veisteks muutunud!!
N
Nojah  /   02:03, 30. juuni 2017
Aga kui liha hais ajab inimesel sydame pahaks siis mis mõtet teda sinna kana praadima panna? Kui sulle nii vastu käib talle söögi tegemine siis lihtsalt ytle et võtaks omad toidud kaasa, easy.
L
lihatoiduline terve inimene  /   19:18, 16. juuli 2017
"taimseid juuste, vorste, koort, kotlette, jäätist "...Ei tea,mis rasva seal kotletis kasutatud on,ah?

Kontakt

Telefon +372 614 4181
linnaleht@linnaleht.ee

Linnaleht sotsiaalmeedias