3
fotot
Dipikaste jogurti ja karamellistatud punase sibulaga (Britt Paju)

Seltskondlikke koosviibimisi planeerides ei pääse üle ega ümber kutsuvast suupistelauast, mille kindel liitlane on pea alati hõrk dipikastmevalik.

Nii köögiviljasuupisted kui ka kala- või lihaampsud omandavad dipikastmega kohtudes sootuks uue maitsedimensiooni, mistõttu tasub kastmete valmistamisse veidi aega investeerida. Toidublogija Britt Paju pakub välja kolm dipikastme retsepti, mille seast leiavad oma nii pikantsema kui ka mahedama maitse austajad.

Õuna-sinepikaste (u 2 dl)

2 keskmise suurusega kodumaist õuna

1 dl õunamahla

0,5 tl kuivatatud tüümiani

1 sl valget veiniäädikat

1–2 tl terasinepit

1 tl mett

meresoola, musta pipart

Koori õunad, puhasta südamikest ja tükelda. Kuumuta koos õunamahlaga väiksemas potis 5–7 minutit, kuni õunad on pehmed. Lisa äädikas ja tüümian ning kuumuta veel paar minutit, seejärel püreesta ja jahuta. Jahtunud õunapüreele lisa mesi, maitse järgi sinepit ja soola-pipart.

Ürdine aioli (u 2 dl)

1 munakollane

1 tl Dijoni sinepit

poole keskmise suurusega sidruni mahl

1,5 dl viinamarjaseemneõli

2 küüslauguküünt

4 sl hakitud värske murulaugu ja peterselli segu

meresoola, musta pipart, näpuotsaga suhkrut

Klopi munakollane koos sinepi ja sidrunimahlaga vispliga läbi ja asu vispeldamist jätkates peene nirena õli juurde valama. Jätka kloppimist, kuni saad hapukooretaolise konsistentsi. Lisa pressitud küüslaugud ja ürdid ja maitsesta. Soovi korral võid valmistada aioli ka blenderis või saumikseri abil. Sel juhul võid purustada seal ka küüslauguküüned ja osa ürdisegust, aga alles pärast seda, kui õli on lisatud ja kaste paksenenud. Kui aega või koostisaineid napib, kasuta lihtsalt head poemajoneesi ning sega sekka pressitud küüslaugud, hakitud ürdid ja veidi sidrunimahla.

Dipikaste jogurti ja karamellistatud punase sibulaga (u 2,5 dl )

2 punast sibulat

1 sl õli

0,5 tl kuivatatud tüümiani

1 sl mett

1 sl punast veiniäädikat

näpuotsaga tšillihelbeid (soovi korral)

1,5 dl Kreeka jogurtit

meresoola, musta pipart

Koori ja haki sibul. Kuumuta pannil õli, lisa sibul ja pisut soola ning kuumuta segades keskmisel kuumusel 10–15 minutit, kuni sibul on pehme. Lisa mesi, tüümian, äädikas ja tšilli, kui seda kasutad, ning sega veel paar minutit. Lase täielikult jahtuda, seejärel sega jogurtiga ja maitsesta vajaduse korral. Osa sibulasegust võid tõsta kastmele, et kausitäis veelgi isuäratavam välja näeks.

0 kommentaari

Kontakt

Telefon +372 614 4181
linnaleht@linnaleht.ee

Linnaleht sotsiaalmeedias